Projekt „Upalimo zajedno zeleno svjetlo“

U sklopu projekta “Upalimo zajedno zeleno svjetlo” financiranog od strane Regionalne zaklade za lokalni razvoj “Zamah”, članovi Udruge slijepih Varaždinske županije zajedno s učenicima Varaždinske Medicinske škole provode niz edukacija s ciljem osvješćivanja društva i oslobađanja od predrasuda i stereotipa. Učenici kroz projekt uče kako pristupiti slijepoj osobi i pomoći joj u svakodnevnom životu.

Radionica za volontere

I dok je prvotni cilj informiranje i senzibilizacija građana, čime će se doprinijeti razvoju pozitivnih stavova, dugoročni ciljevi usmjereni su na osnivanje volonterske mreže na području grada i županije te informiranje o problematici slijepih osoba, čime će se utjecati na smanjenje njihove isključenosti kroz lakši pristup obrazovanju, zapošljavanju, javnom, društvenom i kulturnom životu. Osim edukacije budućih zdravstvenih djelatnika, Udruga slijepih Varaždinske županije planira javna događanja namijenjena svim građanima. Slikovito rečeno, građani će ući u cipele slijepih osoba, dobivši na taj način osjećaj kako je to ne vidjeti. Time će razviti senzibilitet i društvenu odgovornost za one članove zajednice koji se zbog sljepoće kao invaliditeta osjećaju marginaliziranim dijelom društva.

31. svibnja 2013. održana je četvrta edukacijska radionica za volontere na kojoj su se učenici Medicinske škole educirali koje je pravilno kretanje s videćim pratiteljem i kako funkcioniraju zvučni signali na semaforima. Varaždinska televizija snimila je video prilog edukacije, koji možete pogledati u nastavku:

Druge video sadržaje Udruge možete pogledati u Video galeriji i na našem Youtube kanalu.

Fotografije s edukacijskih radionica za volontere možete pogledati u Galeriji slika.

Visits: 318